Аграріям важко, прострочення кредитів різко зросло

Аграріям важко, прострочення кредитів різко зросло
Аграріям важко, прострочення кредитів різко зросло
Джерело фото: export LAT

У фінансовому забезпеченні агробізнесу існує певна сезонність, зумовлена сезонністю виробництва. Під час посівної кампанії сільгосппідприємства, беручи кредити, накопичують зобов’язання, а починаючи реалізовувати зібраний врожай, вони поступово погашають фінансові зобов’язання і у подальшому темпи погашення кредитів аграріями залежать від ринкової кон’юнктури.

На цьогорічну посівну, за даними МінАПП, аграріям бракувало близько 8 млрд грн. Частину цієї суми вони покрили за рахунок банківських кредитів, збільшивши свої фінансові зобов’язання перед банками. Станом на кінець квітня поточного року сума таких зобов’язань становила 36,7 млрд грн., збільшившись з початку року майже на 7%.

Кредити, надані сільськогосподарським підприємствам, станом на кінець місяця, млн грн.

Обсяг кредитного навантаження у сільському господарстві України останніми роками сформувався на рівні 35-38 млрд грн, які забезпечуються наявним у сільськогосподарських підприємств ліквідним майном і збільшення обсягів кредитування можливе лише при адекватному збільшенні капіталізації господарств.

Сама по собі наявність заборгованості перед банками не є індикатором «фінансового здоров'я» сільгосппідприємств, більше про це свідчить показник ліквідності або здатність оплачувати зобов'язання згідно із умовами кредитних договорів.

Саме з цим, за даними НБУ, у березні поточного року у сільгосппідприємств виникли проблеми і протягом місяця загальна сума простроченої заборгованості зросла на 31% або на 764 млн грн. Такого різкого зростання простроченої заборгованості не спостерігалося протягом останніх років.

Станом на кінець квітня, у порівнянні з минулим роком, обсяги кредитування зросли на 4% досягнувши рівня у 36,7 млрд грн., а сума простроченої заборгованості – на 15%, досягши 3,4 млрд грн.

Загальні обсяги прострочених кредитів сільгосппідприємств перед банками, станом на кінець місяця, млн грн.

Що ж до короткострокового кредитування, то його збільшення на 23% з одночасним приростом простроченої заборгованості по ньому на 54% є свідченням значного дефіциту оборотних коштів у сільськогосподарських підприємствах через недостатню ліквідність.

Кредити та прострочена заборгованість сільгосппідприємств (2012- 2013 рр. станом на кінець квітня, млрд грн.)

З огляду на перспективи непоганого врожаю зернових культур в Україні і у світі, що за прогнозами провідних аналітичних агенцій призведе до збільшення світового виробництва кукурудзи, пшениці та ячменю на 10% або на 162 млн тонн, ціни на основні експортні культури вже впали проти минулого сезону і можуть падати й далі, що створюватиме ризики для ліквідності українських сільгосппідприємств.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus