Пшениця 2022: на якій площі буде зібрано, врожайність та стан посівів

Пшениця 2022: на якій площі буде зібрано, врожайність та стан посівів
Пшениця 2022: на якій площі буде зібрано, врожайність та стан посівів
Джерело фото: Latifundist.com

Збиральна кампанія 2022 набирає обертів. Яку кількість пшениці може зібрати Україна цього року на підконтрольних територіях? Яку кількість втратить в результаті окупації 5 областей? Якою може бути врожайність? На ці питання під час The Trend and Hedge Club відповів аналітик Argus Media Олексій Єрьомін.

Методологія дослідження

В довоєнний час аналітики Argus Media в рамках Crop Tour двома командами виїжджали по ключовим регіонам з виробництва пшениці. Маршрут розпочинався з Києва і проходив через Одеську, Черкаську, Вінницьку, Миколаївську, Херсонську, Запорізьку, Дніпропетровську, Харківську та Полтавську області. Під час Crop Tour експерти вели власні дослідження, зокрема, займалися підрахунками врожайності на полях. Також спілкувалися з партнерами-виробниками щодо стану посівів, оцінки урожайності та її порівняння з минулими роками.

В цьому році методологію дослідження довелося кардинально змінити — орієнтувалися виключно на відгуки партнерів, звіти операторів ринку, інформацію від військово-цивільних адміністрацій і, навіть, заяви «влади» на тимчасово окупованих територіях. Отже, на які дані вийшли?

Якби не було війни…

Якби росія не напала на Україну 24 лютого, то найбільші збиральні площі пшениці відносно загальної збиральної площі в країні були б в Запорізькій, Харківській та Одеській області.

Зараз, в умовах війни, найбільшою по збиральним площам пшениці стає Одеська область. Також значно збільшилася доля Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

Стан посівів

Те, що чули від партнерів та бачили у звітах Укргідрометцентру — у південних областях не вистачало вологи. Індекс NDVI також підтверджував це. Пізніше дещо виправилася ситуація в центральних регіонах. Деякі клієнти розповідали, що дощі, які пройшли наприкінці травня і на початку червня — позитивно вплинули на стан посівів.

Скільки буде зібрано пшениці?

Є великі сумніви, що Україна зможе зібрати врожай в Луганській та Херсонській областях. За нашим прогнозом, в Харківській області збиральна кампанія під контролем України буде проходити тільки на 50% площ пшениці. Крім того, ми ввели дисконт, як мінімум у 5% на незібрані поля навіть для тих областей, де не велись активні бойові дії, бо бачимо, що у фермерів є проблеми з паливом, кадрами, логістикою і навіть бажанням збирати врожай в умовах невизначенності з його продажем та логістикою доставки.

За нашим гіпотетичним прогнозом, з 6 млн 730 тис. га пшениці засіяної в цьому році, під контролем України збиральна кампанія буде проходити тільки на 4,4 млн га.

На тимчасово окупованих територіях, не підконтрольних Україні зараз, пшениця може бути зібрана з площі 1,4 млн га.

Таким чином, загальна збиральна площа на підконтрольних і непідконтрольних територіях може становити 5,74 млн га.

Врожайність

Раніше, під час Crop Tour врожайність була ключовим показником. В той час не виникало питань з підрахунком площ, та й дисконт на незібрані поля складав до 1%. В цьому році ми орієнтувалися на звіти партнерів. Звісно, через те, що з деякими окупованими областями дуже напружений або навіть відсутній зв'язок, ми не змогли зібрати там звіти, як, наприклад, на Херсонщині. Також були питання по Запорізькій області  — довелося орієнтуватися на заяви «голів» окупованої території та звіти воєнно-цивільної адміністрації.

Виходячи з тої інформації, яку ми зібрали по «пшеничних регіонах», та враховуючи методологію кроп-туру: середня врожайність пшениці на підконтрольних Україні територіях складатиме 4,14 т/га.

Таким чином, на підконтрольних територіях Україна в 2022 р. може зібрати з площі 4,4 млн га близько 18,1 млн т пшениці.

На непідконтрольних територіях теж буде проходити збиральна кампанія. За нашим гіпотетичним прогнозом, там може бути зібрано близько 3,7 млн т пшениці з середньою врожайністю 2,8 т/га. Для порівняння, п’ятирічна середня врожайність у минулі роки в цих 5 областях складала 3,5 т/га.

Тобто ті 4 млн т пшениці — це той обсяг, який може увійти до балансу росії в цьому році. І зараз ми спостерігаємо, як російська влада намагається всьому світу показати, що цей рік у них буде рекордним по врожаю зернових, в т.ч. по пшениці. Деякі оператори ринку вважають, що таким чином вони хочуть легалізувати зерно, яке може бути вкрадене в Україні.

Порівняння прогнозів

Прогнози Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо збирання пшениці більш оптимістичні з точку зори збиральних площ.

В той же час, якщо ми об’єднаємо наші прогнози щодо підконтрольних та тимчасово окупованих територій, то сумарний прогноз буде близький до прогнозу USDA. Виглядає так, що у звіті USDA включені всі площі, які є в Україні (звичайно, також дисконтовані) — навіть ті, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях. В нашому звіті ми окремо виділяли окуповані і неокуповані території.

Фуражна чи продовольча: якої більше?

За попередніми прогнозами, в цьому році буде більше фуражної пшениці. На це будуть серйозно впливати такі фактори як погода та строки збиральної кампанії. Якщо вона і почалася раніше та в достатньо нормальних умовах — зараз знову ми можемо побачити дощі. Також стоїть питання: де зберігати пшеницю? Чи може може постояти в полі? Тепер уявіть: пшениця стоїть в полі і задощило. Це звичайно призведе до підвищених ризиків щодо якості зерна. 

Чи будуть проблеми зі зберіганням пшениці?

Партнери нам розповідають, що проблем зі зберіганням пшениці під час збиральної кампанії 2022 можливо буде уникнути. Пшениця доволі активно контрактується, зерносховища фермери намагалися по максимуму висвободити під новий врожай. В той же час, проблеми почнуться тоді, коли потрібно буде десь зберігати олійні. Наприклад, на ріпак зараз практично відсутній попит з боку європейських країн, які раніше його купували у великих обсягах. Причина проста: очікування великого європейського врожаю, млявий попит на продукти його переробки та активний експорт соняшника, який загрузив європейську переробку.

Не виключено, що ту пшеницю, яку аграрії не встигнуть продати до збирання соняшника, будуть пересипати у рукава і зберігати просто неба.

Куди росія продає українське зерно?

Головні покупці російської пшениці в минулому сезоні —Туреччина та Іран. Українська пшениця з окупованих територій теж може поїхати в останню країну. Недавно «очільник» тимчасово окупованої Запорізької області, поставлений росією, заявив про підписані контракти на постачання 150 тис. т пшениці в Іран. Крім того, слід відмітити, що коли Україна вимушено випала з експорту кукурудзи, то Іран посилив купівлю російської кукурудзи.

Також росія може намагатися продавати українське зерно в Афганістан, Сирію, та, в принципі, майже по всьому Близькому Сходу при посередництві того ж Ірана. На жаль, до цього списку додалася і Туреччина, але не на рівні держави, а на рівні приватних покупців.

Олексій Єрьомін, аналітик Argus Media

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus