Что они там принимают?

«А дело в нюансах!»

(анекдот про Чапаева)

Ну, дождались! Радость и ликование, переходящее в буйный восторг! Будут возмещать НДС при экспорте сельхозпродукции! Причем не трейдерам-«кровопимцам», а честным труженикам села, вырастившим продукцию на своей земле! Минуточку!

Давайте-ка изучим матчасть: «15-1. Тимчасово до 1 січня 2016 року від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 — 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД, крім першого постачання таких зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами — виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств — виробників, а також крім постачання таких зернових та технічних культур Аграрним фондом у разі їх придбання з податком на додану вартість.

Операції з вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур, зазначених в абзаці першому цього пункту, звільняються від оподаткування податком на додану вартість, крім вивезення сільськогосподарськими підприємствами – виробниками таких зернових та технічних культур, вирощених на землях сільськогосподарського призначення, які перебувають у їх власності або постійному користуванні на дату такого експорту» (прим. — выделено автором).

Ух, ты! Нюансы? Что это за «постійне користування»? Я чту Налоговый кодекс, это моя слабость! Но там, обычно, указывалось формулировка «на власних або на орендованих земельних ділянках», когда речь заходила о сельхоздеятельности. Нюансы… Давайте-ка, «почтим» и прочтем еще один кодекс – Земельный.

Статья 24: «Державним і комунальним сільськогосподарським підприємствам, установам та організаціям надаються земельні ділянки із земель державної і комунальної власності у постійне користування для науково-дослідних, навчальних цілей та ведення товарного сільськогосподарського виробництва»

Статья 92: «Право постійного користування земельною ділянкою — це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку».

Н-да… Нюансы… А что ж тогда будут возмещать и кому? Опечатка или «бросок через бедро»? И самое главное: что они там «принимают»? Зная, сколь щепетильна в вопросах формулировок наша украинская налоговая (Минсдох – умер! Да здравствует – МинТам и МинНал!), рискну предположить, что этот нюанс может стать поводом отказать в возмещении тем производителям, которые вырастили продукцию на арендованных землях.

Я это все к чему: эй, защитники честных пахарей Украины – клубы да ассоциации, объединения да конфедерации – растолкуйте им там да пролоббируйте. А то опять «недополучим», «недофинансируем», «недопривлечем», «недосеем»…

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus