Харчова промисловість України: стан та її готовність до майбутніх викликів


Джерело фото: export LAT

За останні десять років агропромисловий сектор України зробив величезний крок уперед у своєму розвитку. Україна заявила про себе всьому світові як потужний гравець на глобальному ринку продовольства.

Експорт товарів агропродовольчої групи показує щорічний усереднений показник зростання на рівні 20% протягом 2005-2011 рр. – в 2011 році експорт зріс в порівнянні з попереднім роком на 28% та склав близько $13 млрд. Ми піднялися на найвищі щаблі в рейтингу найбільших експортерів соняшникової олії, ячменю, кукурудзи, пшениці, ріпаку. Крім того поступово відбувається процес імпортозаміщення ключових позицій зовнішньої торгівлі аграрною продукцією. Приміром, імпорт яблук в Україну зменшився протягом 2009-2011 рр. більше ніж вдвічі, з близько 250 тис. т в 2009 році до близько 105 тис. т в 2011 році. Але головне те, що досягнутий рівень ще далеко не межа можливостей аграрного сектору України.

Міжнародні організації, такі як ФАО, а також більшість провідних експертів відносять Україну, поряд з Бразилією, Аргентиною та Російською Федерацією, до країн з найбільшим потенціалом розвитку аграрного виробництва в світі.

Нинішня динаміка розвитку дає підстави прогнозувати виробництво до 100 млн. т зернових та олійних культур в Україні через десять років при умові збереження сприятливих умов для ведення агробізнесу.

Важливим є також те, що зміцнення сільського господарства є основною передумовою розвитку харчової промисловості, адже потужна сировинна база відкриває шлях для переробки і створення продуктів з більшою доданою вартістю, створення нових робочих місць, зростанню експортних валютних надходжень та загальноекономічного добробуту.

І перехід від експорту зерна до експорту борошна та тваринницької продукції, від експорту насіння олійних до експорту олії та шроту – це лише питання часу. Це показує досвід і Канади в плані переробки каноли, і Казахстану — в експорті борошна, і Аргентини — в експорті соєвого шроту.

В Україні прикладом експорто-орієнтованої переробної галузі, яка успішно розвивається, є олійно-жирова та кондитерська. В попередньому році 95% вирощеного насіння соняшнику було перероблено саме в Україні, що дозволило збільшити обсяги експорту соняшникової олії у 2011 році вдвічі в порівнянні з 2008 роком та втричі в порівнянні з 2005 роком. Також демонструє позитивні показники щодо зростання експорту кондитерська галузь – експорт даної продукції зріс в 2011 році на 17% в порівнянні з 2008 роком та на 50% в порівнянні з 2005 роком.

При цьому головною умовою переходу від виробництва і експорту сировини до виходу на міжнародний ринок з готовим продуктом є зважена державна політика в АПК, розумна лібералізація зовнішньо-торгівельних відносин, а також активне просування вітчизняної продукції на зовнішніх ринках.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus