США не бачать ніяких ознак того, що угода з експорту українського зерна руйнується — Джон Кірбі

Загроза припинення дії «зернової угоди» глибоко розчарує країни, які отримують продовольство від України. Водночас у  США не бачать ніяких ознак того, що угода з експорту українського зерна руйнується.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, пише «‎Укрінформ».‎

За його словами, весь світ відчув на собі наслідки російської агресії, в тому числі і в питанні продовольчої безпеки, що загострюється. І зняття морської блокади портів в районі Одеси призвело до того, що багато кораблів вже доставляють зерно на так званий глобальний Південь, до країн Африки і інші країни.

«Загроза путіна припинити дію цієї угоди, на мою думку, глибоко розчарує країни, які зараз отримують продовольство з боку України», — сказав держсекретар.

Читайте також: «‎росії не вигідні зернові коридори. Пояснюємо чому і як проходить підтасовка фактів»‎

Водночас координатор стратегічних комунікацій у Раді нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, не бачить ніяких ознак припинення експорту українського зерна через морпорти.

«Ми не бачимо жодних ознак того, що зараз зерновий коридор розвалюється, і насправді він дає очікуваний ефект», — сказав Джон Кірбі.

Разом з тим, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган висловив невдоволення реалізацією зернової угоди. Він заявив, що зерно з українських портів іде не в бідні країни, а в багаті. За його словами, він має намір обговорити цю тему з очільником кремля у Самарканді.

«Ми сподіваємося розпочати постачання з росії», — заявив Ердоган на пресконференції в Хорватії.

Нагадаємо, що президент росії путін запропонував обмежити експорт зерна з України, оскільки країни Євросоюзу нібито «постачають урожай виключно собі». Цю заяву спростував Президент Володимир Зеленський.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus