Україна планує залучати кошти партнерів задля підтримки вітчизняних аграріїв

У Верховній Раді України зареєстрували новий законопроект щодо державної підтримки сільського господарства та експорту агропродукції під час воєнного стану.

Про це йдеться в законопроєкті № 8025.

Зазначається, що законодавчі зміни дозволять суттєво покращити ситуацію у напрямку експорту агропродукції українського виробництва, підтримати вітчизняних агровиробників та залучити міжнародну допомогу на чітко визначені механізми.

Повідомляється, що для покращення логістики й диверсифікації українського експорту потрібно розвивати альтернативні маршрути: залізничні, автомобільні, річкові

«‎Ми не можемо залежати виключно від доступу до Чорного моря. Так, ми можемо і будемо просити підтримку у донорів. Але, щоб міжнародні партнери чітко розуміли, на які напрямки ми просимо кошти, необхідно вказати напрямки використання на рівні закону», — розповідає ініціатор проєкту, народний депутат України Сергій Лабазюк.

Згідно з опублікованою на сайті парламенту пояснювальній записці, проект закону №8025 передбачає:

  • залучення кредитів для будівництва експортної інфраструктури (елеватори, авто, перевалки, мультимодальні комплекси та інше) — до 90% облікової ставки та до 50% тіла кредиту;
  • страхування таких експортних об’єктів та часткова компенсація страховикам у разі знищення від 40%;
  • закупівлю зерновозів, причепів та зернових контейнерів;
  • надання права ООН/ФАО бути організатором «мультимодальних перевезень‎»‎ при експорті української агропродукції.

Нагадаємо, що в проєкті закону про Державний бюджет України на 2023 рік кошти на дотації для аграріїв урядом не передбачені.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus