АМКУ розслідує законність об'єднання ‎KMZ Industries та Variant Agro Build

Антимонопольний комітет України (АМКУ) розпочав розгляд справи за ознаками вчинення KMZ Industries‎ порушення законодавства про захист економічної конкуренції через здійснення концентрації шляхом набуття контролю над значною частиною активів «Варіант Агро Буд‎» (Variant Agro Build) без дозволу, повідомила пресслужба АМКУ.

«Зазвичай у таких випадках суб’єкти господарювання звертаються до Комітету одразу із двома заявами: про надання дозволу на концентрацію (як основну дію) та узгоджені дії (як допоміжну). Однак наприкінці 2021 року до Комітету надійшла лише одна заява від KMZ Industries і Variant Agro Build про надання дозволу на узгоджені дії у вигляді укладання між ними договору, що стосується утримання від конкуренції та заборони переманювання працівників (non-compete agreement)‎»‎, —  зазначається у повідомленні.

Читайте також: «‎В кулуарах: Как происходило слияние KMZ Industries и Variant Agro Build»‎

АМКУ звертає увагу, що положення «non-compete‎»‎ зазвичай містяться в договорах купівлі-продажу корпоративних прав та/або активів і застосовуються як допоміжний засіб для захисту інтересів майбутнього покупця. З огляду на це АМКУ розпочав справу про узгоджені дії цих компаній.

«Також Комітет з’ясував, що згадані узгоджені дії, не обмежилися лише положенням «non-compete‎», а були однією з ланок складної транзакції з придбання та операційного лізингу KMZ Industries‎ активів Variant Agro Build. Відтак АМКУ також розпочав дослідження за цим фактом‎»‎, — йдеться у повідомленні.

Водночас АМКУ зауважує, що самі ж суб’єкти господарювання звернулися до Комітету із заявою про надання дозволу на концентрацію лише наприкінці серпня 2022 року.

«‎При цьому KMZ Industries, на момент подання заяви уже набув прав користування майже всіма активами, призначеними для здійснення завершеного циклу виробництва продукції, за виключення металоріжучого станка»‎, – зазначається у повідомленні.

АМКУ додає, що подібні «схеми‎»‎ вже застосувалися для уникнення відповідальності за концентрацію без дозволу, тому регулятором було розпочато справу за ознаками вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції. 

Читайте також: «‎KMZ Industries & Variant Agro Build: об'єднання завершене, плани посунути імпортерів залишились»‎ 

Водночас у KMZ Industries відповіли Latifundist.com, що не мали жодних намірів обходити чи порушувати закон при укладенні угоди з Variant Agro Build.

«У KMZ Industries не було жодних намірів обходити чи порушувати закон при укладенні угоди з Variant Agro Build, яка була досить публічною. Насправді, ПрАТ «Карлівський машинобудівний завод» придбав частину активів ТОВ «Варіант Агро Буд», що не призвело до припинення діяльності останнім чи формально-юридичного злиття ПрАТ «Карлівський машинобудівний завод» та ТОВ «Варіант Агро Буд». Відповідно, ми сподіваємось на розуміння цієї ситуації з боку АМКУ. В будь-якому разі, ми докладаємо усіх зусиль для сприяння АМКУ у проведенні відповідного розслідування. Більше того, ми самі звернулись в АМКУ з відповідними заявами та документами‎»‎, — відмітили в компанії.

Нагадаємо, що KMZ Industries та Variant Agro Build підписали угоду про злиття елеваторного напрямку компанії ТОВ «Варіант Агро Строй» з ПрАТ «Карлівський машинобудівний завод».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus