На зерні заробляють всі, окрім аграріїв — думка

Війна та блокування експорту через українські порти, внесли ключові зміни в торгівельні та виробничі баланси, повністю змінили ціноутворення, в основі якого лежить принцип кожного учасника — «максимального покриття всіх пов’язаних ризиків» експорту з України.

Про це йдеться в блозі співвласника групи «Агродар‎»‎ та «‎ТД Зернарі» Івана Мірошніченка на Latifundist.com.

За словами фахівця, з урахуванням військового обмеження експорту з України, неефективно організованої дії «зернового коридору» та структурно-надлишковому перевищені виробленої продукції на ринку для експорту, всі ризики учасників ринку закладаються в ціну послуг та кінцеву ціну товару для аграрія.

«За весь цей «бенкет» платить товаровиробник, український аграрій‎», — вважає ‎Іван Мірошніченко.

На думку фахівця, різниця розходиться по кишенях інших учасників:

  • власнику судна іде премія за фрахт та страхування ризиків в $20-25 на тонну, а зараз ця премія ще збільшується до $30-35 на тонну простої суден в 2-3 тижні очікувань;
  • на $15-20 на тонні збільшили вартість перевалки в українських портах у порівнянні з минулим роком, при чому всі ризики демереджів кораблів та простої логістичного транспорту залишаються за експортером;
  • збільшені 2-2,5 рази тарифи на залізниці;
  • маржа трейдерів + $25-30 на кожній тонні в порівнянні з «середньо-традиційною» маржинальністю заміщення.

Та сама картина по інших зернових та олійних культурах, вважає Іван Мірошніченко. Він вважає, що всі зернові, при середньостатистичних врожайностях в Україні, зараз при реалізації їдуть в збиток для виробника.

Водночас олійні, на думку Мірошниченка, в збиток або невеликий прибуток, також в залежності від врожайності.

Читайте також: «‎У нас нема мотивації сіяти, тримає «генний» обов’язок дбати про землю»‎

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus