Перебої з електрикою гальмують жнива кукурудзи

Незібраними в Україні лишаються ще близько 40% посівів кукурудзи. Окрім погодного чинника, жнива затримують також аварійні відключення світла, що спричиняють нестабільну роботу зерносушарок.

Про це розповів голова ФГ «Аркадія» Вадим Дробітько, пише AgroTimes.

Фахівець відзначає, що жнива кукурудзи в господарстві розпочались наприкінці жовтня і тривають досі. Лишилося зібрати близько 30% площ, хоча зазвичай у цей період тут обмолочені всі поля.

«Маємо власну зерносушарку, але через аварійні відключення світла не маємо змоги стабільно сушити зерно. А оскільки збираємо його за мірою висушування, то й робота затягується», — розповідає Вадим Дробітько.  

Схожа ситуація і в компанії «Галицькі Аграрні Традиції» на Львівщині. Жнива тут також затримуються через перебої з електрикою, адже кукурудзу збирають за мірою того, як висушується зерно.

«Електрику вмикають на кілька годин і дають слабку напругу. Та вже з дня на день на елеватор доставлять генератор на 1 мВт. Це прискорить роботу, хоч і збільшить вартість сушіння, адже генератор використовує 60 л дизелю на годину», — зазначив власник і директор компанії Ігор Зварич.

Відзначається, що на сьогодні в компанії обмолотили більше ніж 50% площ за середньої врожайності 11 т/га в заліковій вазі та вологості 27%.

Нагадаємо, що кукурудза лідирує в експорті зернових з України.

Верховна Рада України закликала світ визнати і засудити енергетичний тероризм росії в Україні. Відповідна заява була ухвалена парламентом вчора, 1 грудня.  

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus