Аграрії закликають визнати елеватори критичною інфраструктурою

Аграрії просять Мінагрополітики включити зернозберігальні підприємства до групи бізнесу, що виготовляє критично важливі товари та продукти в питанні пріоритетності включення електроенергії.

Про це повідомила пресслужба «‎Української зернової асоціації»‎ (УЗА). 

Відмічається, що в період збирання та активного відвантаження зерна, вкрай важливо аби елеватор мав електроенергію, адже виробничий процес зберігання та сушіння зерна передбачає підтримку температури зерна, його активне переміщення, зважування тощо, що вимагає споживання електроенергії.

«Елеватори доволі енергозатратні підприємства, наприклад, лише одна сушарка зерна може споживати понад 120-140 кВт-год електроенергії, а на підприємствах їх може бути кілька. І це не рахуючи лінії приймання чи вивантаження зерна.Тому жоден генератор чи сонячні станції не можуть рівноцінно замінити централізоване джерело електропостачання в силу високих затрат на альтернативні джерела електроенергії‎», — зауважили в УЗА. ‎ 

Специфіка роботи елеваторів полягає в тому, що вони зобов’язані прийняти і відвантажити зерно однакої якості, повідомили в УЗА, а в умовах відсутності електроенергії це неможливо зробити. 

«Ба більше, псування зерна — це не тільки втрата продовольства для України, але й збитки для аграріїв та зернозберігальних підприємств, що загрожує для них банкрутством. В умовах, коли Україна втратила близько 10 млн т потужностей для зберігання зерна і їх значного дефіциту, ми не можемо дозволити собі ще й втратити зібраний неймовірними зусиллями врожай та потужності його зберігання‎», — акцентували аграрії. ‎ 

В асоціації акцентували, що відсутність електроенергії фактично унеможливлює дотримання виробничого процесу зернозберігальних підприємств, що своєю чергою призводить до псування зерна і як наслідок втрати коштів, а головне – вкрай важливої для продовольчої безпеки країни та експорту продукції.

Читайте також: «‎Блекаут: як в умовах відключення електроенергії живе агробізнес»‎ 

Нагадаємо, що уряд України визначив чотири пріоритетні групи для поставок електроенергії.

Насамперед електрику отримуватимуть такі групи: критична інфраструктура, зокрема об’єкти водо-, теплопостачання та лікарні; об’єкти військово-промислового комплексу, які працюють на оборону держави; бізнес, який виготовляє критично важливі товари та продукти — наприклад, хлібопекарні та молокозаводи; житловий сектор.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus