Фахівець розповів, як уберегтись від інфікованого насіння під час посівної

Цьогорічні погодні умови виявилися досить сприятливими для розвитку та розповсюдження грибкових і бактеріальних хвороб, що призвело до значного ураження насіння внутрішніми та зовнішніми інфекціями. 

Зазначається, що відправлене збіжжя після сушіння та доробки на склади для зберігання, вже ніяким чином не могло поліпшити ситуацію з наявністю та ступенем розвитку насіннєвих хвороб. 

«‎Аналіз досліджуваних зразків у 2022 році свідчить про збільшення відсотка зараженості насіння видами роду фузарій (Fusarium) до 31% (рис.1), що на 8% більше порівняно з попереднім роком. Крім того, досить часто у досліджуваних зразках траплялися збудники твердої та карликової сажки (7%) — в такому випадку для протруювання потрібні більш потужні протруйники»‎, — зазначили спеціалісти.  

Тому перед плануванням весняної посівної кампанії фахівці «Інституту здоров’я рослин» рекомендують обов’язково провести лабораторне фітопатологічне дослідження насіннєвого матеріалу, щоб на основі отриманих результатів правильно підібрати протруйник, здатний нівелювати комплекс загроз рослинам на початкових етапах росту та розвитку. 

«Зараженість насіння хворобами — це наявність на його поверхні чи всередині, у міжнасіннєвому просторі, життєздатних патогенів, які за сприятливих умов здатні спричинити ураження проростків, а при інтенсивному розвитку — навіть їх повну загибель», — розповідає керівник агробіологічної лабораторії Інституту Володимир Конограй.

Фахівець наголошує, що фітопатологічна експертиза насіннєвого матеріалу дозволяє виявити видовий склад патогенів, якими заражене насіння, після чого можна оптимально підібрати діючі речовини фунгіцидного протруйника.

Читайте також: «‎Чи потрібні інвестиції в зрошення під час війни: досвід Астарти»‎ 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus