Експорт пшениці з України впав на 45%

З початку поточного маркетингового року (липень 2022 - червень 2023 року) Україна експортувала 9 млн т пшениці, що на 45% менше аналогічного показника агроекспорту минулого року.

Про це повідомила пресслужба асоціації «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ).

Основними причинами такого значного скорочення обсягів експорту цієї культури були: зменшення обсягів виробництва пшениці через часткову окупацію територій України та зниження врожайності пшениці.

«Влітку 2022 року пшениці зібрали 20,2 млн т, що на 37% менше показника попереднього року; ускладнена логістика при експорті через часткову блокаду українських морських портів російськими військами, неповноцінну роботу «зернового коридору‎»‎ та все ще низьку пропускну спроможність альтернативних маршрутів‎», — зазначили в профільній асоціації.  ‎ 

Уточнюється, що через зміну логістики суттєво змінилася і географія експорту пшениці. Якщо до початку війни основними країнами-імпортерами були Індонезія, Єгипет і Туреччина, то в поточному маркетинговому році це Румунія, Іспанія і Туреччина.

«‎В України все ще залишається експортний потенціал пшениці, є перехідні залишки з минулого маркетингового року. Достатньо запасів і для внутрішнього споживання, що становить близько 7 млн тонн. Однак ціна все ще залишається низькою на українському ринку, що значно ускладнює подальшу діяльність українських аграріїв»‎, — підкреслили експерти.

Читайте також: «‎ТОП-10 країн виробників пшениці в 2021/22 МР»‎

Нагадаємо, на українському ринку пшениці в напрямку ЄС активність залишається низькою.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus