Названі критерії оцінки РКД: варто рахувати не тільки економію, але й ризики

Ефективність рідкого стартового добрива Квантум-ДІАФАН у подоланні «фоcфорної ями» на початку вегетації кукурудзи (справа рядок без внесення)
Ефективність рідкого стартового добрива Квантум-ДІАФАН у подоланні «фоcфорної ями» на початку вегетації кукурудзи (справа рядок без внесення)
Джерело фото: Науково-виробнича компанія КВАДРАТ

Одним із головних критеріїв оцінки ефективності рідких стартових добрив є показник повернення інвестицій (ROI, Return on investment), а не лише рівень врожайності, оскільки варіант із найвищим рівнем врожаю не завжди тотожний вищому прибутку.

Про це йдеться в матеріалі: «‎Стартове живлення у сезоні-2023: технологія IN-FURROW® і рідкі стартові добрива Діафан АCTion» на SuperAgronom.com.‎  

Відзначається, що одним із сучасних підходів до оптимізації живлення рослин є використання рідких стартових добрив (РСД).

«Навіть при наявному дисбалансі цін на агропродукцію на внутрішньому і зовнішньому ринках, приріст урожайності в розмірі 1,2 ц/га соняшнику і 2,5 ц/га кукурудзи може повністю покрити витрати на застосування рідких стартових добрив. Наприклад, середній очікуваний приріст від внесення добрива Квантум-Діафан становить у середньому 2-5 ц/га та 4-8 ц/га відповідно‎», — розповіла к.б.н., керівник науково-дослідного відділу НВК «‎Квадрат‎»‎ Ольга Капітанська.

До переваг застосування рідких стартових добрив фахівці відносять:  

  • підвищення ефективності поглинання фосфору на початку вегетації рослин;
  • кращий ріст і розвиток кореневої системи;
  • приріст врожайності;
  • зниження норми основного добрива;
  • рідкі стартові добрива підвищують ефективність азоту;
  • підвищення економічної ефективності внесення добрив.

Щодо підвищення продуктивності, то за період проведених досліджень (2018-2022 рр.), за даними експертів, середній приріст урожайності від внесення Квантум Діафан ACTion становить 0,2-0,5 т/га (11-15% до контрольної схеми живлення) на соняшнику і 0,5-0,8 т/га (5-10% до контролю) на кукурудзі. 

Окупність рідких стартових добрив Квантум Діафан ACTion складає від 3 до 10 разів. 

«Слід зазначити, що добрива Діафан розроблено саме для ультралокального внесення за технологіями In-Furrow® та POP-UP®  і спроба зекономити 5-10 $/га використовуючи добрива, що не призначені для цієї технології, ставить під ризик не тільки прибавку врожаю вартістю від 100 до 300 $/га, а й може призвести навіть до пошкодження посівів. Тому варто завжди рахувати не тільки потенційну економію, але й враховувати ризики, які несе застосування дешевих добрив‎»‎, — резюмував директор з розвитку НВК «‎Квадрат»‎ Сергій Полянчиков.

Нагадаємо, в LNZ Group закликали аграріїв купувати добрива зараз, адже імпорт добрив мізерний і на початок сезону добрива будуть у дефіциті, до того ж є ризик несвоєчасної поставки.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus