Земля і Воля Яковишина відмовляється від «‎другої нафти» через ціни на добрива‎

Ціни на добрива після російського вторгнення зросли. А тому сіяти кукурудзу, яку Леонід Яковишин називав «‎другою нафтою»‎, невигідно.

Про це засновник компанії «‎Земля і Воля»‎ розповів в інтерв'ю «‎Суспільному». ‎  

«‎Не те, що невигідно — а неможливо. Селітра — 39 тисяч тонна. Я з росії 6 тисяч тонн безводного аміаку брав кожен рік (до повномасштабного вторгнення, — ред.). По дев’ять тисяч з доставкою з Тольятті в Бобровицю. Зараз ця тонна — 59 тисяч. А селітра — 39 тисяч. Мені треба $12 млн, щоб тільки закупити селітру під кукурудзу»‎, — підрахував бізнесмен. 

Яковишин говорить, що має 200 тис. т запасів кукурудзи. З його слів, він може повернутися до вирощування кукурудзи, але тоді, коли здешевшають добрива. Разом з тим, говорить керівник, земля не буде гуляти.

«Посію те, що мені вигідно: соняшник. Бо там я внесу один центнер селітри – це п’ять тисяч гектарів. Сої буде пару тисяч гектарів – без добрив, ячменю. Десять тисяч я посію з 33 000. А то буду тримати «під паром» до осені, й посію 23 тисячі гектарів пшениці‎», — додав Леонід Яковишин. 

Такий варіант виходу з ситуації став можливий тому, що, зі слів Яковишина, підприємство має фінансовий запас. 

Нагадаємо, раніше Леонід Яковишин написав листа до генпрокуратури. Бізнесмен вважає, що звинувачення у колабораціонізмі та допомозі збройним формуванням рф безпідставні, а заяву на нього написали з мотивів помсти та особистої неприязні.

Читайте також: «‎Сіятимете соняшник, а добрив дефіцит? Розказуємо, як викрутитися в 2023 році»‎ 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus