У Франції фермери протестують проти заборони пестицидів

У Франції сотні фермерів проїхали на своїх тракторах Парижем, вимагаючи дозволу на використання заборонених пестицидів на цукрових буряках та інших культурах для забезпечення «продовольчого суверенітету‎»‎, пише Reuters.

Ця акція послідувала за рішенням суду ЄС минулого місяця, який скасував французьку політику, що дозволяла виробникам цукрових буряків використовувати інсектицид, заборонений ЄС, що викликає занепокоєння щодо подальшого скорочення посівів буряків і закриття цукрових заводів/

Натомість екологічні активісти кажуть, що залишки пестицидів шкодять ґрунтам і дикій природі, і вони вітають постанову ЄС про заборону використання насіння цукрових буряків, оброблених неонікотиноїдними інсектицидами, які можуть завдати шкоди бджолам.

Фермери стверджують, що рослини цукрових буряків не приваблюють бджіл і що заборона залишає їх вразливими до вірусу жовтої гнилі, що підвищує ймовірність зниження виробництва та збільшення імпорту з країн, де дозволені неонікотиноїди.

Група виробників цукрових буряків CGB заявила, що міністр сільського господарства Франції Марк Фесно погодився, що виробники цукрових буряків отримають повну компенсацію за втрати врожаю в цьому році, якщо буде сильна атака вірусу жовтого буряка.

«Ми не можемо бути задоволені, але наразі це має дозволити фермерам сіяти і знайти інші рішення на 2024 і 2025 роки‎»‎, — сказав президент CGB Франк Сандер, 

Читайте також: «‎Бути чи не бути ГМО, ось в чому питання»

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus