На зберіганні пшениці аграрії втрачають 1400 грн/т — думка

На елеваторах компанії G.R.Agro наразі знаходиться ще 20-25% збіжжя з сезону 2021, коли в жовтні їх було 35-40%. Як зазначає операційний директор компанії Артем Ремпен, кількість залишків практично не змінюється. А оскільки аграрії не поспішають продавати зерно, то тільки на зберіганні пшениці втратили приблизно 1400 грн/т.

Про це пише Kurkul.com.

«Якщо взяти за 100% залишки-2021, то соняшника та пшениці продали всього 20%. Кукурудзу продають більш охоче. Важко якось окреслити ситуацію. Нещодавно була непогана ціна на соняшник, але деякі фермери все одно вирішили ще зачекати», — розповідає Артем Ремпен.

Наразі механічно врожай на елеваторах, зокрема, G.R.Agro оновився, оскільки позаторішнє зерно змішалось з новим. Тому ризиків з перестоянням зерна не має. Якість також в належному стані. Проте, за підрахунками Артема Ремпена, тільки на зберіганні пшениці фермери втратили приблизно 1400 грн/т. 

«Дивно, чому агрокомпанії не продають врожай. Оскільки за сезон переробники пропонували хороші ціни. Наприклад за соняшник платили 15 500 – 16 000 грн/т. Але фермери все одно не продавали насіння, бо вважають, що традиційно у квітні ціна зросте», — додав він.

Попри пророковану кризу зі зберігальними потужностями, він розповів, що в жовтні елеватори компанії були завантажені на 75%, бо чекали врожаю кукурудзи. Зараз в середньому завантаження на рівні 50-55%. Але вже зрозуміло, що у наступний сезон елеватори знову зайдуть із залишками.

«Раніше аграрії в січні-лютому продавали зерно, в березні-квітні його відвантажували, а в травні ми проводили планове обслуговування елеваторів, бо вони були майже пусті. А зараз на деяких елеваторах ще є ріпак. В цьому році, з новим експортним законом та зниженням темпів вивозу зерна ми знову будемо в сезон із залишками. А це погано», — повідомив операційний директор.

Тим часом, в Україні з початку лютого зберігається тенденція зростання цін на соняшниковий шрот. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus