16 грудня 2021, 15:00, Україна

Українська селекція більше адаптована до «погодних сюрпризів» — Рисін

Селекція вітчизняного виробництва адаптована під українські реалії. Завдяки тому, що гібриди були виведені і вирощені тут, вони пристосовані до українських «погодних сюрпризів», тоді як імпортна селекція вирощена в ідеальних умовах. Все, що вирощене в комфорті, потім погано може спрацювати у кризовій ситуації.

Таку думку висловив президент агрокорпорації «Степова» Артур Рисін та топменеджмент компанії в матеріалі «Насіннєвий бізнес з нуля, склади 100 тис. кв. м, дистрибуція та сервіс: Візитка агрокорпорації Степова».

Цьогоріч спостерігався попит на гібриди кукурудзи агрокорпорації «Степова». Насіння себе зарекомендувало як у посушливий період, так і в роки з відносно великою вологістю, зазначає Артур Рисін.

«Наша селекція адаптована під українські реалії. Маю на увазі саме кліматичний чинник. Завдяки тому, що гібриди були виведені і вирощені тут, пристосовані до українських «погодних сюрпризів», — розповідає президент агрокорпорації «Степова».

Його слова підтверджує лабораторія молекулярної генетики та селекції кукурудзи «Науково-дослідного інституту Аграрного Бізнесу». Оскільки дослідні ділянки інституту розташовані на півночі степової зони, де періоди вологи чергуються з періодами засухи, тому вдається вивести такі гібриди кукурудзи, які стійкі до нестачі вологи і високої температури.

Зазначається, що під селекцію у «Степовій» відведено 1 тис. га земель. Зокрема, під кукурудзу — 32 дослідні ділянки по 2-10 соток. Ще на 22 га розташовується контрольний селекційний розплідник.

В інституті розповідають, що кожного року вони випробовують 3,5 тис. гібридів на врожайність і вологовіддачу. Також вони паралельно створюють ще 3 тис. нових гібридів. Після того як виводять гібрид, його випробують 3 роки. Якщо він гарно себе показує, його відправляють на екологічні випробування в різні кліматичні зони України.

Для зберігання продукції власної селекції та зберігання зернових інших підприємств, агрокорпорація має  власні складські приміщення класу А. Під складські приміщення  виділено 100 тис. кв. м, повідомляють в компанії. 

«У нас орендують приміщення Syngenta, Agrii, «Суффле Агро Україна» та багато інших компаній. Приймаємо на зберігання продукцію і від дрібних компаній. У нас є опція відповідального зберігання, тобто ми забираємо товар на зберігання і відпускаємо його», — розповідає директор з рослинництва Людмила Попова.

Зазначається, що перші 15 гібридів було придбано ще у 2003 році, тоді почали вирощувати посівний матеріал, відновлюючи застаріле обладнання та техніку. У 2010 році «Степова» відкрила свій «Науково-дослідний інститут аграрного бізнесу». 

«Сьогодні у структурі працюють лабораторія молекулярної генетики та селекції кукурудзи, а також лабораторія насінництва. Також агрокорпорація є базовим підприємством «Одеського інституту селекції та генетики ім. акад. Т.Д. Лисенка» та «Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла НААН». Ці установи надають нові сорти, які «Степова» випробовує і доводить з високих репродукцій до «супереліта» та «еліта», — розповідають в агрокорпорації.

Нині до портфеля продуктів входять: 2 сорти озимого та 1 сорт ярого ячменю, більш як 12 сортів пшениці та 8 гібридів кукурудзи.

Нагадаємо, аналітики розповіли про стан озимих культур на початку грудня. Відмічається, що погодні умови протягом першої декади грудня склалися сприятливо для зростання та розвитку озимих культур.