22 грудня 2021, 15:36, Сільгосптехніка

Названо компанії, які отримали мільярд аграрних дотацій при купівлі вітчизняної сільгосптехніки

З 2017 року аграрні підприємства, що купують техніку і обладнання українського виробництва, отримують від держави компенсацію у 25% вартості такої продукції. Цьогоріч на компенсацію купівлі вітчизняної сільгосптехніки уряд виділив 1 млрд грн.

Про це пише «БЦ».

Повідомляється, що для застосування компенсації така техніка і обладнання повинні мати локалізацію виробництва в Україні від 40% до 60%. 

Зазначається, що на сайті Міністерства економіки розміщений перелік виробників, чию продукцію держава компенсує. В ньому вказаний асортимент сільгосптехніки та довідкові ціни на неї. Для отримання компенсації покупець має провести закупівлю через один із банків, з яким Мінагропрод підписало меморандум.

За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, програма працює в місячному режимі. Тобто 25% вартості можна повернути впродовж місяця після покупки.

«Якщо в серпні купили техніку, у вересні подали заявку на компенсацію через банк. До кінця вересня отримуєте компенсацію», — зазначив заступник міністра.

Повідомляється, що серед сільгоспвиробників, які отримали дотації, наступні підприємства:

  1.  «Волиця Агро» — 16,78 млн грн;
  2.  «Кролевецький комбікормовий завод» — 13,82 млн грн;
  3. «Потоки» — 10,1 млн грн;
  4. «СТОВ ім. Шевченка» — 7,43 млн грн;
  5. «СВК Фрунзе» — 7,4 млн грн;
  6. «СТОВ «Дружба-Нова» — 7,35 млн грн;
  7. «Хорс-Агро» — 6,19 млн грн;
  8. «Віт Агро Красилів» — 6,09 млн грн;
  9.  «Нива Переяславщини» — 5,86 млн грн;
  10.  «Воскобійники» — 5,42 млн грн.

Нагадаємо, Україна отримала €300 млн від Світового банку, зокрема, на підтримку аграріїв. Рада виконавчих директорів Світового банку схвалила другу позику на розвиток політики відновлення економіки для України.