29 грудня 2021, 07:45, Україна

Аграрний фонд зможе забезпечити мінімальну страховку резервів зерна в Україні

Державі необхідно забезпечити мінімальне страхування продовольчих резервів зерна. Якщо уряд підтримає рішення, це може зробити АТ «Аграрний фонд».

Про це йдеться у матеріалі «Борошномели проти експортерів зерна: хто кому не дає спекти хліба» на AgroPolit.com.

Повідомляється, що попередній міністр економіки Олексій Любченко уже оголошував перезавантаження резерву, але коли він пішов з посади це питання залишилося відкритим.

Зазначається, що нині є 4 структури, які б могли взяти на себе цю роль: Державний резерв України, ДПЗКУ, ДБСУ «Аграрний фонд» та АТ «Аграрний фонд». Проте реальні перспективи у цьому має АТ «Аграрний фонд», адже він задіяний під форвардну програму закупівлі зерна. Наразі компанія за власний кошт забезпечує свою діяльність і фінансову комунікацію з аграріями на ринку.

«Він єдиний з усіх них міг би взяти на себе завдання формування зернового продрезерву, але держава має дати йому на це команду і додаткові виробничі потужності, які вже не потрібні іншим держустановам (як от КХП, елеватори)», — йдеться у матеріалі.

Повідомляється, для того аби забезпечити країну необхідними обсягами зернової продукції, за оцінками опитаних експертів, на рік потрібно близько 3 млн т продовольчого зерна у резерві.

«Для уникнення ж весняного дефіциту продовольчого зерна варто закупити в межах держустанови 600 тис. т, чого буде достатньо для забезпечення внутрішньої потреби і згладжування якихось коливань на ринку», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Мінагропрод отримав «Аграрний фонд» від Кабміну. Кабінет Міністрів України передав цілісний майновий комплекс державної спеціалізованої бюджетної установи ДБСУ «Аграрний фонд» до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства.