29 грудня 2021, 14:05, Елеватори

На Сумщині відкрився елеватор на 100 тис. т — працюватиме на альтернативному паливі

Компанія «Ханзе Агрі Україна» (с. Степанівка Сумського району), відкрила новий елеватор потужністю 100 тис. т одночасного зберігання зерна та олійного насіння.

Про це пише пресслужба Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА.

Зазначається, що на Сумщині послуги з приймання та зберігання зерна надають 42 елеватори, місткість яких становить понад 2,8 млн т, з них 12 — сільгосппідприємств загальною потужністю 676 тис. т.

«Потреба інфраструктури ринку зерна потребує модернізації та реконструкції наявних потужностей та введення в дію нових потужностей зі зберігання й доробки зерна. У регіоні щороку будуються нові елеватори та модернізуються вже існуючі. У листопаді 2021 року завершено будівництво елеватора «Ханзе Агрі Україна» в с. Степанівка Сумського району», — говориться в повідомленні.

Зазначається, що елеватор здатний приймати зерно в обсязі 4 тис. т за добу, відвантажувати:

  • залізничним транспортом — 3,5 тис. т за добу;
  • автотранспортом — 1,5 тис. т за добу.

На елеваторі знаходиться лабораторія, яка сертифікована за міжнародними стандартами якості ISO 9001:2015. Працюють дві сушарки: потужністю 2,5 тис. т за добу, яка працює на газовому опаленні та потужністю 1 тис. т за добу — на альтернативному виді палива.

Загалом створено 45 робочих місць, що сприяє підвищенню рівня зайнятості сільського населення, збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів.

«Цей сучасний елеватор забезпечить потреби як безпосередньо власників, так і надаватиме послуги з доробки, зберігання та подальшої реалізації зерна іншим суб’єктам господарювання регіону», — прокоментували в департаменті.

Нагадаємо, що сертифіковані елеваторні потужності в Україні становлять близько 45–50 млн т. Так, на тлі врожаю в 100 млн т дефіцит елеваторів становить понад 50%. 65–70% елеваторів морально та фізично застарілі. Підприємства, що залишилися ще від радянського минулого, не відповідають сучасним вимогам щодо зберігання зерна, оперативності приймання та відвантаження тощо.