19 квітня 2023, 10:02, Україна

Експорт українського зерна дозволив стримати інфляцію в ЄС — Висоцький

Експорт української аграрної продукції дозволив стримати інфляцію у країнах Європейського Союзу.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Він посилається на один зі звітів Єврокомісії і зазначає, що в цілому постачання сільськогосподарської продукції з України, навпаки, допомогло стримати інфляцію в Європейському Союзі.

«Тобто, вона (інфляція — прим. ред.) в них була значною, але без цього постачання була б іще більшою. Це все включено у звіт», — заявив Висоцький.

Він додав, що повномасштабне вторгнення росії в Україну спричинило зростання цін на аграрну продукції на світовому ринку. Це мало різний ефект для різних країн, зокрема, для експортоорієнтованих країн економічний ефект від зростання цін був позитивним.

«Сподіваємось, що на цифрах можна буде зафіксувати, що нам у першу чергу вигідно співпрацювати, в тому числі у галузі АПК», — зазначив Висоцький.

Нагадаємо, Польща дозволила Україні перевозити зерно транзитом через свою територію. Транзит відновиться в ніч з 20 на 21 квітня 2023 року.