15 жовтня 2023, 09:17, Україна

Стан озимих на Вінниччині вкрай незадовільний

Науковці Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН в Вінницькій області зафіксували складну ситуацію з ростом озимих колосових культур.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

Несприятливі погодні умови призвели до пізньої появи сходів, що може призвести до весняного кущіння, яке менше продуктивне в порівнянні з осіннім ростом.

У деяких посушливих районах, таких як Липовецький і Могилів-Подільський, ситуація краща завдяки більшим опадам у вересні (відповідно 55 та 54 мм), порівняно з середніми значеннями в області (лише 29,3 мм проти багаторічної норми 58 мм).

Проте навіть в цих районах сходи озимої пшениці, посіяної 16-17 вересня, є розрідженими, становлячи від 65% до 70%. У північній частині області сходи на посівах 16 вересня після ріпаку озимого складають 55-60%. Офіційний прогноз дощів на початок жовтня, передбачених на 4 і 7 числа, не справдився.

На думку вчених Інституту, для успішного вирощування рослин і отримання рівних сходів, потрібно мати не менше 20 мм вологості в орному шарі ґрунту і 25 мм для внесення мінеральних добрив.

Погодні умови зараз не дозволяють розпочати однорідний ріст озимих зернових культур. Зауважимо, що у першій декаді жовтня метеорологічне літо трималося на всій території країни.

Нагадаємо, що станом на 10 жовтня майже 3,7 млн га озимих культур вже посіяли аграрії по всіх регіонах України.