16 жовтня 2023, 14:25, Зерно

Майже 300 тис. т зерна знищено через масовані російські атаки на порти України

Після виходу росії із «зернової угоди» вона здійснила 17 масованих атак на українські порти. В результаті експортний потенціал портів впав на 40%. Знищено майже 300 тис. т зерна.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook, віцепрем'єр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

У п’ятницю, 13 жовтня, він разом з президентом Володимиром Зеленським продемонстрував прем’єр-міністру Нідерландів Марку Рютте наслідки російської агресії на українські порти.

«Під час візиту до Одеського порту пан Рютте на власні очі побачив, як росіяни цілеспрямовано знищують інфраструктуру, задіяну в агроекспорті. 17 масованих атак з моменту виходу росії із «зернової угоди», зниження на 40% експортного потенціалу портів, майже 300 тис. т знищеного зерна — це спроба росії поглибити продовольчу кризу в тих країнах, які залежать від українських продуктів», — зауважив Олександр Кубраков.

Він також додав, що завдяки діям українських військових забезпечено роботу тимчасового коридору для цивільних суден. У світі він вже отримав назву «український коридор».

«На сьогоднішній день вже 21 судно скористалися цим коридором для експорту та 25 суден зайшли до портів під завантаження. Ми продовжуємо працювати над розширенням коридору, це наша відповідальність за продовольчу безпеку світу», — уточнив Олександр Кубраков.

За словами Олександра Кубракова, Нідерланди — одна з країн-партнерів, які можуть стати партнером в захисті і української інфраструктури, і забезпечити системний експорт українського продовольства на світові ринки.

Нагадаємо, за період 1-11 жовтня експорт зерна з України впав на 57% у порівнянні з показником минулого року до 667 тис. т. Всього від початку 2023/24 МР на зовнішні ринки відвантажено 7,42 млн т зернових, що на 27% нижче, ніж за відповідний період минулого сезону.