5 березня 2024, 16:08, Україна

Єврокомісія хоче внести зміни до угоди про «транспортний безвіз» з Україною

Єврокомісія запропонувала продовжити угоду про автомобільні перевезення з Україною, але вирішила внести у неї зміни.

Про це йдеться на сайті комісії.

Пропозиції включають оновлення угоди з Україною «з метою покращення її практичної реалізації та правозастосування, зберігаючи при цьому її цілі та сферу дії». 

В Єврокомісії заявили, що вирішили змінити угоду з Україною «на основі обміну думками з державами-членами, Україною та зацікавленими сторонами».

Читайте також: Польща подасть свої пропозиції для зміни угоди про «транспортний безвіз» між ЄС та Україною 

Зміни пропонують:

  • зробити обов'язковим наявність документів, які підтверджують, що транспортний оператор належним чином уповноважений здійснювати міжнародні перевезення, і що перевезення здійснюється відповідно до угоди;
  • зробити обов'язковим наявність спеціальних документів, які засвідчують, що операція без вантажу безпосередньо пов'язана з транзитною або двосторонньою операцією, як того вимагає угода;
  • посилити контроль за дотриманням автоперевізниками зобов'язань, пов'язаних з операціями, дозволеними угодою, боротьбу з шахрайством та підробкою водійських документів, а також з правопорушеннями, пов'язаними з безпекою дорожнього руху: такі правопорушення можуть призвести до відкликання ліцензії;
  • додати нове захисне застереження: якщо на національному ринку автомобільних перевезень у певному географічному регіоні спостерігається значне порушення, яке може бути пов'язане з угодою, дія угоди може бути призупинена в цьому географічному регіоні.

В ЄК наголосили, що угода була дуже позитивною як для ЄС, так і для України, дозволивши значно збільшити їхній експорт на ринки один одного.

Нагадаємо, Україна та Туреччина продовжили лібералізацію вантажних перевезень. «Транспортний безвіз» включає двосторонні вантажні перевезення та перевезення транзитом.