6 травня 2024, 17:02, Зерно

FAO: Середні світові експортні ціни на пшеницю стабілізувалися

У квітні середнє значення Індексу цін на зернові FAO склало 111,2 пункту, що на 0,3 пункту (0,3%) нижче за березневий показник і на 25 пунктів (18,3%) нижче за показник квітня 2023 року, йдеться у звіті FAO.

Після зниження в квітні, що тривало протягом трьох місяців поспіль, середні світові експортні ціни на пшеницю стабілізувалися. Зростання цін спровокували побоювання у зв'язку з несприятливими погодними умовами для розвитку посівів під врожай 2024 року, що склалися в деяких частинах ЄС, росії та США. Вони були частково нівельовані активною конкуренцією між великими експортерами.

При цьому зафіксоване у квітні зростання експортних цін на кукурудзу було в основному обумовлене високим імпортним попитом на тлі логістичних проблем, що посилюються, внаслідок пошкодження інфраструктури в Україні та зниження перспективи на врожай у Бразилії напередодні початку збирання основного врожаю.

«Щодо інших фуражних зернових, то у квітні було відзначено зростання світових цін на ячмінь та зниження цін на сорго. Середнє значення Індексу ціни всі види рису FAO знизилося на 1,8%, переважно через падіння котирувань індійських сортів рису, зумовленого початком збирання рису нового врожаю», — йдеться у звіті.

Читайте також: Врожай зерна в росії може знизитися через посуху в ключовому для вирощування та експорту пшениці регіоні