7 травня 2024, 14:09, Овочі та фрукти

USAID співфінансуватиме розширення потужностей Агріко Україна

USAID надав «Агріко Україна» співфінансування для нового проєкту, розповів засновник і директор компанії Микола Гордійчук під час офіційного відкриття проєкту USAID Harvest, повідомляє Latifundist.com.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«В даному проєкті ми отримаємо від USAID співфінансування на покупку пакувальної машини, на лінію сухої чистки, мийну станцію і станцію для сушки картоплі», — сказав він.

Картопля буде проходити суху чистку та пакуватися по 2-2,5 кг для мереж. Потужність лінії — 1,5-2 тис. т картоплі на сезон. Проєкт планують реалізувати до кінця 2025 року.

«Агріко Україна» працює з USAID з 2018 р, коли була встановлена перша лінія пакування для столової картоплі.

«Наша концепція у продажі насіннєвої картоплі фермерам. І щоб допомогти їм потім продати картоплю у мережі, ми вирішили популяризувати окремі столові сорти серед мереж», — каже Гордійчук.

За його словами, ринок картоплі в Україні суттєво зменшився, оскільки більше 6 млн людей виїхали — це жінки і діти, які були основними споживачами у довоєнний час. Але спостерігається зростання споживання ранньої картоплі і обсяг її виробництва. Через тимчасову окупацію територій у південних областях, відновлюється вирощування картоплі у Чернівецькій, Закарпатській та інших областях.

Читайте також: ПАЕК збільшить експорт агропродукції власного бренду на європейський ринок

  • МХП почав вирощувати картоплю, столовий буряк, моркву та цибулю. Під ці культури цьогоріч виділили 90 га на підприємствах «МХП–Агрокряж» та «МХП-АГРО-С».
  • ФГ «Аделаїда» після втрати активів на Херсонщині розбудовуватиме потужності з переробки картоплі у Житомирській області.