7 травня 2024, 19:03, Україна

Кабмін ратифікував угоду про вільну торгівлю з Туреччиною, мита для частини сільгосптоварів скасують

7 травня на засіданні Кабміну було схвалено законопроєкт щодо ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Угода про вільну торгівлю між Україною та Турецькою Республікою відкриє нові можливості для безмитної або частково безмитної торгівлі між нашими країнами, зокрема, спростить логістику, адже це важлива умова для роботи українського бізнесу під час війни, а також сприятиме залученню взаємних інвестицій. Сподіваємось на підтримку депутатів щодо схвалення законопроекту та завершення процесу лібералізації торгівлі між Україною і Турецькою Республікою», — зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Угода передбачає скасування Туреччиною ввізного мита для близько 93,4% промислових товарів та 7,6% сільгосптоварів. Після закінчення дії перехідних періодів 3-7 років Туреччиною буде скасовано ввізні мита ще для 1,5% промислових товарів та для 28,5% сільгосптоварів.

Україна зі свого боку скасує ввізні мита для близько 56% промислових товарів та 11,5% сільгосптоварів. Після закінчення дії перехідних періодів (2-5 років для промислових товарів, 2-10 років для сільгосптоварів) Україною буде скасовано ввізні мита ще для 43,2% промислових товарів та для 53,7% сільгосптоварів.

Надалі законопроєкт буде направлено на ратифікацію Верховною Радою України. Після ратифікації парламентами країн Угода набере чинності через 2 місяці після отримання підтвердження про завершення внутрішньодержавних процедур останньою із сторін.

  • 1 березня Україна та Туреччина продовжили лібералізацію вантажних перевезень. «Транспортний безвіз» включає двосторонні вантажні перевезення та перевезення транзитом і триватиме щонайменше до занкічення війни в Україні.
  • 20 березня Канада завершила процес ратифікації оновленої Угоди про вільну торгівлю з Україною.