8 травня 2024, 14:02, Україна

НБУ: Морський коридор функціонуватиме стабільно, однак ризики пошкодження росією портів залишаються значними

НБУ припускає подальше стабільне функціонування українського морського коридору, однак ризики ускладнення транспортування морем через атаки росії зберігаються, йдеться в інфляційному звіті НБУ за квітень.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«У прогноз закладається безперебійне функціонування морського шляху, середньомісячні потужності якого становитимуть близько 7 млн т. Цього буде достатньо для експорту агропродукції, а також нарощування поставок продукції ГМК на традиційні для України ринки», — зазначили в НБУ.

Подальша стабільна робота морського маршруту значно здешевить транспортування для експортерів та сприятиме збільшенню надходжень валютної виручки, вважають в Нацбанку.

«Проте ризики пошкоджень портів, інфраструктури та суден унаслідок російських атак все ще залишаються значними. У разі їх реалізації ефективність морського шляху суттєво знизиться, що негативно відобразиться на експортних надходженнях та подальшій діяльності агро- та металургійного секторів», — додали в НБУ.

Читайте також: Васьков: Від російських атак постраждало понад 200 обʼєктів портової інфраструктури, частину вже відновили

  • 10 квітня росіяни завдали удару з тимчасово окупованого Криму по транспортно-логістичній інфраструктурі Одеської області. Під час атаки постраждали двоє залізничників Одеської залізниці, вони з пораненнями і травмами були госпіталізовані.
  • Внаслідок удару росіян балістичною ракетою по порту Південний 19 квітня зруйновано 10 резервуарів сінгапурської компанії та знищено понад 10 тис. т рослинної олії.