17 травня 2024, 10:07, Україна

Мінвідновлення завершило реконструкцію пункту пропуску Рені

Міжнародний автомобільний пункт пропуску «Рені» готовий до запуску спільного митного та прикордонного контролю між Україною та Молдовою після ремонту, повідомляє Мінвідновлення.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Українська та молдавська сторони офіційно погодили завершення робіт та початок спільного контролю на українському боці. 

«Запуск повноцінного спільного контролю — це перший крок у рамках реалізації ініціативи «зелений коридор» між українським пунктом пропуску «Рені», молдавським «Джурджулешти» та румунським «Галацом». Запуск спільного контролю на українському боці дозволить збільшити пропускну спроможність цієї ділянки кордону. Зараз через «Рені» проходить не більше 50 вантажівок на добу. Наша мета, збільшити цю кількість щонайменше вдвічі», — зазначив заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

Він додав, що наступним кроком у рамках ініціативи «зелений коридор» має стати запуск скоординованого контролю на румунському пункті разом із молдавськими колегами — це відкриє швидкий шлях та коридор до румунського порту Галац.

Читайте також: Залізничні перевезення у напрямку Рені-Джурджулешти-Галац пришвидшаться 

Під час реконструкції відремонтували три поверхи та фасад адміністративної будівлі. Також оновлено санітарні приміщення на території пункту пропуску. Було замінене дорожнє покриття, оновлено та встановлено дорожні знаки та інформаційні покажчики. Ремонтні роботи проводились Службою відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області.  

У жовтні 2023 року стало відомо, що Мінвідновлення розпочало перемовини із Молдовою та Румунією щодо створення «зеленого коридору» між пунктами пропуску «Рені (Україна) — Джурджулешти (Молдова) — Галац (Румунія)» для пришвидшення руху товарів та експорту української аграрної продукції.