17 травня 2024, 20:00, Україна

В Україні заморозки сильно пошкодили посіви пшениці, ячменю, ріпаку та гороху — науковець

Заморозки до -2°C, а в північних, східних і південних областях до -9°C, призвели до сильного ураження пшениці, ячменю, ріпаку та гороху, повідомив кандидат сільськогосподарських наук Сергій Авраменко, пише ASAP.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Наразі втрати врожаю ще оцінюють. Посіви озимої пшениці, які ще перебували у фазі зародження, можуть мати втрати на рівні 20-30%. Посіви пшениці, які були на стадії збирання, потенційно матимуть вищий рівень втрат. Через сильні морози спостерігається відмирання всередині головок, хоча зовні поля зеленіють.

Подібна ситуація спостерігається і з посівами ріпаку. Зовні зелений ріпак вже має мертве насіння всередині стручків.

Посіви гороху також матимуть значні втрати через заморозки, адже вони вразили посіви у фазі цвітіння.

«Багатьом аграріям доводиться проводити повторне дискування полів під озимі пшеницю, ячмінь та ріпак. Аграрії не зможуть пересіяти втрачені посіви, бо не мають насіннєвого матеріалу. У цьому плані рішенням можуть бути нішеві культури, але через брак вологи це практично неможливо», — зазначив Авраменко.

Ситуація в центральній Україні та в західних областях краща, тому що там не було таких сильних заморозків, але в цих регіонах менші посівні площі.

  • Весняні заморозки можуть суттєво вплинути на виробництво яблук в Україні. Найбільші втрати прогнозують в центральній Україні та на Поділлі — до 30-40%, дещо більше на південному заході.
  • Заморозки пошкодили сходи кукурудзи та сої. Частка пошкоджених сходів становила 3-5 %.