22 травня 2024, 11:06, Олійні

Через травневі заморозки ціни на український ріпак перевищать позначку 500 €/т — аналітики

Український ріпак буде значно дорожчим у новому сезоні, цьому сприятимуть локальні травневі заморозки та зростання біржових котирувань. Про це йшлося під час аналітичного брифінгу кооперативу ПУСК, створеного у рамках ВАР.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Також посилиться конкуренція за ріпак між експортерами та переробниками.

«Учора (20 травня — прим. ред.) на біржі відбулося різке зростання цін на ріпак: з 475 €/т позначки зросли до 485 €/т. Якщо зростання на біржі продовжиться, то вже найближчі два тижні ціни можуть сягнути 500 євро за тонну. Навіть якщо біржа до кінця тижня покаже падіння котирувань, у довгостроковій перспективі цінники на український ріпак перевищать позначку 500 €/т. Такому зростанню сприятимуть локальні проблеми із травневими заморозками», — повідомили в ПУСК.

За словами аграріїв, у Дніпропетровській, Харківській, Кіровоградській областях пошкодження посівів ріпаку в окремих господарствах становить до 30-40%.

На думку аналітиків, цьогоріч врожай ріпаку не перевищить 4,1 млн т. 

«В Україні планується переробити близько 500-550 тис. т ріпаку. Тому можна очікувати, що буде «боротьба» за олійну між експортерами та переробниками. Якщо у минулі часи Україна швидко експортувала ріпак за 2-3 місяці, то цьогоріч сезон був довгим і тривав до лютого-березня. Тому можна не очікувати великої пропозиції олійної від аграріїв у липні-серпні, бо продавати ріпак під час збору врожаю будуть лише ті, кому потрібні будуть «швидкі гроші», — додали у ПУСК.

Наразі умовні ціни на ріпак становлять 420-425 €/т на базисі СРТ Одеса. Аналітики ПУСК зазначають, що фіксується високий попит на новий врожай ріпаку: і трейдери, і переробники активно контрактують олійну. Контракти з поставкою до Німеччини укладаються за цінами 460-465 €/т на базисі DAP.

Читайте також: В Європі очікують дефіцит ріпаку. Як це вплине на українських виробників і ціни