22 травня 2024, 17:12, Переробка

Головна проблема, з якою ми зараз стикаємося — багато зіпсованої сої — переробник

За останні 2-3 роки на ринку з'явилося багато сої невідповідної якості — вона або зіпсована, або з домішками, розповів директор заводу «Фалькон Агро Груп» Павло Жовтоніжко в рамках агротуру Latifundist.com «Переробка: соя і ріпак».

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Головна проблема, з якою ми зараз стикаємося, — на складах у товаровиробників зберігається багато сої, яка всередині потемніла. Ми, переробники, називаємо її зіпсованою. Її або погано просушили, або сподівалися на те, що вона трохи полежить, і з нею можна буде щось зробити. Така соя — масове явище на ринку», — говорить Жовтоніжко.

За його словами, погіршення якості сої стало масовим явищем саме під час повномаштабної війни. У довоєнний період ринок масово розвивався, впроваджувалися нові технології, активно розвивалося елеваторне будівництво. На елеваторах працівники вчилися розраховували час зберігання — під переробку, під перевалку у портах.

«Зараз війна сильно вдарила по агросектору, кожен починає економити, де тільки може. Звідси і відповідна якість продукції, це перший фактор. А другий — не весь аграрний сектор України вміє керувати своїми ресурсами. Плюс впливають погодні умови. Не всі встигають прибирати, не всі мають потужності по сушінню, або ресурси, щоб вчасно перемістити товар з одного місця в інше, все це впливає на якість продукту», — додав Жовтоніжко.

Інфраструктурний партнер агротуру — компанія Buhler. Логістичний партнер — «Балк Транс».