23 травня 2024, 08:00, Переробка

Переробка ріпаку в Україні у новому сезоні може знизитися на 23%

В 2024/25 МР в Україні може бути перероблено близько 750-800 тис. т ріпаку, що на 20-23% менше, ніж у 2023/24 МР, повідомляє ІА «АПК-Інформ».

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Скорочення переробки відносно попереднього сезону може відбутися внаслідок зниження врожаю ріпака в 2024 р та загострення конкуренції між заводами та експортерами, враховуючи активний попит на українську олійну з боку європейських компаній.

«Однак, в цілому, обсяги переробки ріпаку в Україні залишаться на досить високому для галузі рівні. Так, протягом квітня учасники ринку сповіщали про суттєве зростання попиту на олійну нового врожаю з боку внутрішніх переробних підприємств, чому є кілька причин. Серед основних — досить непогана маржа переробки ріпаку і високий попит на ріпакову олію», — зазначають аналітики.

На тлі очікуваного дефіциту соняшнику в літній період ріпак виступає гарною альтернативою, як показує практика минулого року.

Сезон переробки ріпаку може стартувати раніше, ніж зазвичай, враховуючи його більш раннє цвітіння та дозрівання, а також очікуваний скоріший початок збирання врожаю.

За 10 місяців 2023/24 МР в Україні перероблено близько 950 тис. т ріпаку, що стало рекордом для галузі.

Читайте також: Через травневі заморозки ціни на український ріпак перевищать позначку 500 €/т — аналітики