23 травня 2024, 14:09, Україна

Строк оформлення невитребуваних паїв продовжили до 2028 року

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроект №11150 щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), повідомляє Мінагрополітики.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Закон продовжує з 1 січня 2025 року до 1 січня 2028 року термін оформлення невитребуваних (нерозподілених) земельних ділянок.

«Станом на сьогодні, значна кількість власників ділянок не змогли скористатись правом оформлення невитребуваних паїв через повномасштабне вторгнення. З огляду на це, для забезпечення конституційних прав власників паїв, строк оформлення таких земельних ділянок відтерміновано до 1 січня 2028 року», — розповів заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

Також закон передбачає: 

  • продовження до 2026 року пілотного проекту із внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами-землевпорядниками;
  • усунення неузгодженостей щодо суб’єктів, які мають право проводити роботи із землеустрою та оцінки земель.

Раніше в Мінагрополітики повідомляли, що після 1 січня 2025 року всі невитребувані земельні ділянки буде визнано безгоспними. Їх передаватимуть до комунальної власності територіальної громади, на території якої вони розташовані.