29 травня 2024, 17:03, Україна

За час війни в Україні найбільше закрилося агропідприємств — дослідження

Найбільше за час повномасштабної війни в Україні закрилося аграрних підприємств — 1261 компанія за період із 2022 року по перший квартал 2024 року включно. Про це йдеться у повідомленні YouControl.Market.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Найчастіше у 2023 році закривалися сільськогосподарські компанії — 605, а частка закриття агропідприємств серед усіх закритих за даний період склала рекордні 14,9%. У першому кварталі 2024 року закриття агрокомпаній зросло ще більше і вже становить 18% від усіх закритих фірм України», — йдеться в дослідженні.

Інтенсивність офіційних ліквідацій підприємств під час повномасштабної війни у порівнянні з 2021 роком найбільше зросла в Одеській, Запорізькій та Київській областях.

Натомість суттєве зниження закриттів бізнесу спостерігалося у Херсонській, Харківській та Донецькій області. Цей тренд пов'язаний з окупацією частини регіонів, а не з покращенням умов ведення бізнесу.

  • Зафіксовані збитки аграрного сектору Донецької області внаслідок повномасштабного вторгнення росії сягають понад 5 млрд грн. 
  • Збитки, завдані російською агресією сільгосппідприємствам і землям Харківщини, за попередніми оцінками, становлять 18,1 млрд грн. Загалом в області постраждало 30% агропідприємств.
  • Внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україні знищено близько 30% усього потенціалу вітчизняного агропромислового сектору.