10 червня 2024, 11:00, Добрива

Для Європи існує реальний ризик стати залежною від дешевих російських добрив — думка

Європейські виробники добрив стурбовані великим імпортом з росії. За даними Євростату, близько третини імпорту карбаміду до Європейського Союзу припадає на росію, а минулорічні обсяги були близькими до рекордних, пише Bloomberg.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Для Європи існує реальний ризик стати залежною від дешевих російських карбамідних добрив. З погляду європейської продовольчої безпеки це жахливо», — заявив генеральний директор Fertilizers Europe Антуан Ходжа.

Галузева асоціація Fertilizers Europe вважає, що зростання імпорту з росії підриває зусилля з відновлення потужностей, які були призупинені два роки тому.

У 2022 році, в розпал енергетичної кризи, більшу частину виробництва добрив у Європі було зупинено, оскільки вторгнення РФ в Україну обмежило постачання російського газу та збільшило виробничі витрати. Газ є ключовою сировиною для азотних добрив.

Ходжа називає ситуацію «дуже небезпечною» для європейської промисловості, а також довгостроковим ризиком для фермерів континенту.

«Недобре залежати від будь-кого, особливо від росії. І водночас ці гроші підуть на фінансування війни, агресії», — додав Ходжа.

Читайте також: Німецьке виробництво добрив під загрозою через дешеві російські продукти