12 червня 2024, 16:05, Україна

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про «економічне бронювання»: основні положення

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки», який передбачає концепцію економічного бронювання військовозобов’язаних від мобілізації, повідомив голова комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«У законі ми заклали концепцію «економічного бронювання», яка дозволить зберегти для економіки важкозамінних спеціалістів», — зауважив депутат.

За словами Наталухи, бронювання працюватиме наступним чином:

  • бізнес, який сплачує підвищений військовий збір у 20 тис. грн на місяць за працівника — має можливість його забронювати;
  • сплата підвищеного збору відбувається не працівником, а самим бізнесом. Він сам визначає, хто для нього найбільш критичний і підтверджує це відповідними податками;
  • бронювання поширюється на кожен субʼєкт господарювання, що нівелює проблему, наприклад, з неможливістю броні для представництв міжнародних компаній чи ФОПів. Останні можуть забронюватися, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року;
  • відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме Кабмін. Механіка сплати підвищеного військового збору окреслена у повʼязаному законопроекті №11332 «щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних».

Незабаром додадуть два альтернативних законопроекти, що будуть включати: модель із бронюванням за рівнем зарплати у понад 35 тис. грн та змішану модель — 35 тис. грн зарплати для найманого працівника, 20 тис. грн військового збору для ФОП.

Читайте також: НІБУЛОН пропонує бронювати усіх працівників, потрібних для збереження виробничого циклу

  • Кабінет Міністрів продовжив на місяць строки дії чинних відстрочок від призову під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним згідно з постановою Уряду № 76.
  • «Українська зернова асоціація» (УЗА) звернулася до президента, прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України з проханням підтримати ініціативу «економічного бронювання», щоб зберегти бронювання висококваліфікованих працівників.