17 червня 2024, 09:02, Україна

Цьогоріч рентабельність олійних буде вищою, ніж прогнозувалось раніше, зернові й надалі будуть збитковими — дослідження

У 2024 році рентабельність олійних культур буде вищою, ніж прогнозувалось раніше, однак виробництво зернових й надалі буде збитковим. Про це йдеться у четвертому випуску дослідження «УКРАЇНА: Вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва».

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За результатами 2024 року очікується вищий рівень рентабельності рослинництва у порівнянні з попереднім прогнозом. Прибутковість соняшника очікується на рівні 45 $/т (-4 $/т у 2023 році), сої — на рівні 83 $/т (69 $/т у 2023 році), ріпаку — на рівні 78 $/т (5 $/т у 2023 році). Виробництво зернових залишиться збитковим.

«На результати галузі рослинництва цього року найбільше впливатимуть такі фактори як зменшення норми внесення добрив, і як наслідок незначне зменшення врожайності. Також зниження вартості експортної логістики, зменшення цінового розриву між ціною на елеваторах та в українських портах завдяки налагодженню експортних відвантажень, що сприятиме активнішому відновленню внутрішніх закупівельних цін», — йдеться в дослідженні.

Ситуація у галузі тваринництва з початку 2024 року була в цілому стабільною: більшість видів продукції залишаються прибутковими, крім виробництва яловичини. У квітні 2024 року спостерігалось зниження рентабельності виробництва усіх видів продукції, крім птиці.

На це вплинули зростання цін на ячмінь та кукурудзу на внутрішньому ринку, сезонне зниження цін на молоко, зниження цін на свинину через збільшення пропозиції на внутрішньому ринку. Водночас курятина, як найбільш доступний для кінцевого споживача вид м’яса, демонструє позитивну динаміку зростання рівня рентабельності.

Читайте також: В новому сезоні краш-маржа ріпаку буде на рівні 20-25 $/т — думка