24 червня 2024, 09:03, Україна

Нацбанк вимагає фундаментально змінити програму Доступні кредити — масштаб перевищив можливості держави

Національний банк заявляє, що масштаб програми Доступні кредити 5-7-9% перевищив можливості держави і вимагає фундаментально змінити програму, йдеться у звіті про фінансову стабільність за червень.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

В НБУ зазначили, що протягом 2022–2023 років уряд 16 разів вносив зміни до програми, переважно підвищував кредитні ліміти та розширював перелік напрямів кредитування. Відтоді державну підтримку може отримати широке коло позичальників незалежно від реальної потреби в допомозі.

«Вартість кредитів для клієнтів зберігалася вкрай низькою навіть у період, коли ринкові ставки зростали. Тож програма ставала дедалі дорожчою для держави. Бюджет програми не був розрахований на таку динаміку. Борг за компенсаціями перед банками перевищував 7 млрд грн на початку 2024 року. Відтоді заборгованість перед банками дещо скоротилася, на початку червня вона знизилася до 5.8 млрд грн», — йдеться у звіті.

Читайте також: Уряд розширив програму Доступні кредити. Тепер їх можна отримати на будівництво біогазових установок 


В Нацбанку вважають, що для подальшого вдосконалення програми, необхідні такі кроки:

  • поступово зосередитися переважно на інвестиційних проєктах;
  • кредити на поповнення обігових коштів надавати лише окремим категоріям клієнтів: наприклад, бізнесу, який має потенціал для відновлення, проте фінансові показники якого через воєнні втрати не дають змоги обслуговувати кредит на ринкових умовах;
  • банкам здійснювати регулярну оцінку відповідності клієнтів умовам доступу до програми, посилити увагу до оцінки платоспроможності клієнтів під час пролонгації;
  • розглянути можливість обмеження загального портфеля кредитів за програмою з урахуванням бюджету, виділеного на неї.