26 червня 2024, 16:00, Україна

«Сором на весь світ» не через митницю». В ДМС прокоментували інцидент з контейнерним оператором MSC

В Державній митній служби заявили, що відомство жодним чином не затримує контейнери в портах, а оформлення всіх експортних вантажів завершено вчасно.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Сором на весь світ» не через митницю: жоден із контейнерів митницею не затримується, оформлення всіх експортних вантажів завершено у строк», — йдеться у повідомленні.

Асоціація міжнародних експедиторів України раніше повідомляла, що контейнерний оператор MSC відмінив перший від початку війни суднозахід в Одеський порт. Президент Асоціації міжнародних експедиторів України, співзасновник групи компаній ITL Віктор Берестенко розповів Latifundist.com, що митниця майже місяць не оформлює на експорт із три сотні контейнерів, які знаходяться в Одеському порту.

«У гірших традиціях «зіпсованого телефону» ця інформація обросла заголовками про корупцію на митниці, хоча у першоджерелі мова про це не йшла. Та є суттєве АЛЕ — згадані контейнери не подавалися до митного оформлення, відтак і перевірок чи затримок ніяких бути не може», — зауважили в ДМС.

Митники додали, що на даний момент оформлення усіх поданих до митниці декларацій на експортні вантажі завершено у визначений законодавством термін та без заперечень.

В ДМС визнають, проблемне питання дійсно є — наразі у портах Великої Одеси перебуває значна кількість контейнерів, не заявлених до митного оформлення. Серед усіх контейнерів до митного органу подані документи лише на сьому частину.

«Зʼясувалося, що занепокоєння представників бізнесу, а відтак і зволікання з поданням контейнерів до митного оформлення, викликані здебільшого відпрацюваннями контролюючими та правоохоронними органами фактів незаконного експорту сільськогосподарської продукції та випадками арешту контейнерів з такою продукцією», — повідомили в ДМС.

Згідно з ухвалою Київського районного суду Одеси від 11 червня, яка є в розпорядженні Latifundist.com, детективам Бюро економічної безпеки дозволили проводити обшуки в порту Чорноморськ з метою виявлення експортерів сільгосппродукції, які ухиляються від сплати податків в особливо великих розмірах.

  • 3 квітня 2024 року перший контейнеровоз після повномасштабного російського вторгнення пройшов морським маршрутом до одного з портів Одеської області.
  • 21 квітня до одного з портів Великої Одеси пришвартувався «справжній» контейнеровоз Pros Hope.
  • Компанія Maersk додала ще одне контейнерне судно між портами Чорноморськ та Констанца. Вона стало четвертим на цьому маршруті.