27 червня 2024, 11:00, Зерно

росія хоче продовжити експортувати пшеницю до Туреччини попри обмеження — брокер

Учасники ринку чекають зустрічі президентів Туреччини та росії в Астані 3-4 липня, оскільки росія просить отримати виключення із заборони, щоб мати можливість продовжувати поставки своєї пшениці до Туреччини, повідомила на онлайн-зустрічі Trend & Hedge брокер Kronmark Turkey Гозде Карагоз, пише ASAP Agri. 

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За її словами, заборона Туречччиною імпорту пшениці вплине на торговельні потоки з росії, оскільки їй доведеться шукати інші ринки для своєї пшениці.

«Вони спробують продати більше до Єгипту та інших країн Північної Африки, можливо, також до Сирії. Це може вплинути і на Україну, оскільки вона має велику частку на цих ринках і буде змушена більше конкурувати з росією», — сказала Карагоз.

Згідно з даними TurkStat Institute, у 2024/25 МР Туреччина може виробити 21 млн т пшениці, що на 4,5% менше, ніж у минулому році.

«Поки що якість урожаю турецької пшениці 2024 року дуже добра, особливо в регіоні Мармурового моря. У регіоні південно-східної Анатолії є деякі незначні проблеми з якістю, але це не вплине на загальну картину», — зазначила Карагоз.

Незважаючи на скорочення виробництва пшениці в Туреччині в 2024 році, обсяг врожаю все ще буде високим. Це поєднується з досить великими запасами, які, за словами Карагози, оцінюються у 8,1 млн т згідно з IGC, що на 1,5 млн т менше, ніж у минулому році, але все ще набагато вище середнього.

Місцеві учасники ринку вважають, що заборону на імпорт пшениці продовжать до кінця 2024 року.

Читайте також: Заборона Туреччини на імпорт пшениці спровокувала обвал фрахтових ставок з російських портів — ASAP Agri

  • 6 червня уряд Туреччини запровадив заборону на імпорт пшениці на період з 21 червня по 15 жовтня 2024 року.
  • Котирування пшениці 7 червня показали активне падіння на тлі новин про обмеження Туреччиною імпорту. пшениці.