27 червня 2024, 18:03, Україна

СБУ: Колишній працівник агрохолдингу на Харківщині отримав підозру в розкраданні зерна

Служба безпеки оголосила про підозру у розкраданні зерна 40-річному мешканцю Куп'янська на Харківщині, повідомила пресслужба відомства.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За даними слідства, до повномасштабного вторгнення підозрюваний працював у місцевому підрозділі однієї з найбільших всеукраїнських аграрних компаній.

«Після захоплення російськими військами частини Харківської області чоловік вирішив вислужитися перед рашистами і погодився обійняти фейкову посаду «и.о. начальника отдела Управления сельского хозяйства и продовольствия Военно-гражданской администрации Харьковской области», яка розміщувалась в окупованому Куп'янську», — йдеться у повідомленні.

В СБУ стверджують, що на цій посаді чоловік допомагав росіянам розкрадати українські зернові, які зберігалися на місцевих елеваторах, та вивозити їх до росії.

Він нібито керував роботою захоплених сільськогосподарських підприємств на окупованій території, погоджував звіти про результати їхньої діяльності, агітував місцевих фермерів перереєстровувати свій бізнес за російським законодавством та сплачувати «данину» до бюджету окупантів.

За даними СБУ, напередодні контрнаступу 2022 року підозрюваний втік з Куп’янського району разом з російськими військами і наразі переховується на непідконтрольній території України.

Йому заочно повідомлено про підозру за ознаками ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

  • У травні 2024 року росія вперше відвантажила зернове судно в окупованому Севастополі до Венесуели. Таким чином росія намагається узаконити торговельні шляхи з окупованих українських територій зі своїми міжнародними партнерами.
  • Литва планує скористатися британським механізмом хімічного аналізу, щоб визначати крадене росією українське зерно.