29 червня 2024, 11:04, Україна

Фрахтові ставки для хендісайзів зросли на тлі пожвавлення експорту зерна з України

На цьому тижні ставки на транспортування зерна хендісайзами з українських портів зросли, повідомляє ASAP.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

У секторі панамаксів ставки залишаються на минулих рівнях. Фрахт при транспортуванні партії кукурудзи або пшениці з глибоководних портів до південного Китаю залишився на рівні 52-54 $. Ті ж самі ставки спостерігаються в напрямку Бангладеш. Фрахт судна панамакс з пшеницею або кукурудзою до південного В’єтнаму становить 50-52 $.

Фрахтові ставки для хендісайзів зросли цього тижня на фоні пожвавлення відвантаження зернових з України. Фрахт судна хендісайз з кукурудзою з глибоководних портів до східного Середземномор’я підвищився на 2 $ до 21-22 $.

Така ж тенденція до зростання спостерігається у напрямках Іспанії та східного узбережжя Італії, а відповідні ставки зросли до 24-25 $ і 23-24 $ відповідно. Фрахт судна хендісайз до Тунісу тримається на рівні 24-25 $.

«У сегменті костерів ставки фрахту залишаються стабільними, незважаючи на всі зусилля судновласників підняти ринок: у Чорному морі все ще достатньо доступних суден для покриття поточного вантажопотоку», — зазначають аналітики.

Фрахт костера з кукурудзою з українських портів Дунаю до Мармари та східного узбережжя Греції залишається на рівні 16-17 $ та 19-20 $ відповідно. Немає зрушень і у напрямку східного Середземномор’я, а відповідні ставки тримаються в межах 20-22 $.

Фрахт костера до ізраїльських портів залишається на рівні 26-27 $. Ставки у напрямках східного узбережжя Італії та Іспанії також залишаються без змін — на рівні 26-27 $ і 28-29 $ відповідно.

Фрахтові ставки для барж стабілізувалися після деякого підвищення в середині червня. Фрахт баржі для транспортування кукурудзи з Рені чи Ізмаїла до Констанци залишається на рівні 11 . Ставки фрахту для партії насіння соняшнику з Рені чи Ізмаїла до Русе чи Сілістри залишаються в межах 17-18 .