1 липня 2024, 11:21, Україна

Польща з 1 липня обмежила в'їзд українських вантажівок

З 1 липня Польща обмежила в'їзд для українських вантажівок, у яких немає дозволів на міжнародні перевезення, повідомили в Державній митній службі.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«З 00:00 год. 1 липня 2024 року польською стороною у пунктах пропуску призупинено пропуск на в'їзд та виїзд з/в Республіку Польща українських вантажних транспортних засобів, що не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення (дозвіл або книжка ЄКМТ)», — йдеться у повідомленні.

Пункти пропуску на інших ділянках кордону працюють у звичайному режимі.

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач повідомив, що жодних дозволів на двосторонні перевезення не потрібно. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС набула чинності в день підписання, тобто ще 20 червня. До 10 липня діє перехідний період, який дозволяє перевізникам адаптуватись до нових правил.

«Про це відомо польській стороні, у першу чергу Міністерству інфраструктури Польщі. Офіційними каналами польська сторона, як і всі інші країни-члени ЄС була повідомлена про оновлення Угоди між Україною та Євросоюзом. Наразі це питання лише внутрішньої комунікації польської сторони. Ми звернулись до Міністерства інфраструктури Польщі. Колеги запевняють нас, що намагаються вирішити проблему з митною службою», — заявив Деркач.

В ситуацію втрутилась Єврокомісія і також намагається вплинути на вирішення проблеми.

20 червня у Брюсселі заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач та Комісар ЄС з питань транспорту Адіна Велян підписали продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС.

Читайте також: Україна та ЄС підписали оновлений «транспортний безвіз»: що змінилося