2 липня 2024, 10:11, Україна

Україну накриє затяжна хвиля спеки — Укргідрометцентр

У південній частині, центральних та східних областях України відмічатиметься сильна спека — аж до 37°.

Про це повідомляє Укргідрометцентр.

Наразі температури в Україні можна буде порівняти із Середземноморськими. Так, українська спека сягатиме тих же значень, що в Італії та Греції, тобто 30-34°.

При цьому у південній частині, центральних та східних областях країни відмічатиметься сильна спека — аж до 37 градусів.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Проте, Україна в даний період не є найспекотнішою — в Іспанії очікується +40°.

«Але спека в Іспанію прийшла із Сахари, а от в Україну розпечене повітря надходить з іншого сухого гарячого регіону — з Аравії. Саме аравійське повітря завжди приносить найспекотнішу погоду в наш регіон. Поширюючись з південного сходу, воно накриває майже всю країну, трішки не дотягуючись до наших західних кордонів, та не поширюючись далі — у західну та північну Європу. Тому західний регіон України має дещо нижчі температури — до 30°​​», — говориться у повідомленні.

Саме цим процесом в Укргідрометцентрі пояснюють затяжну хвилю спеки в Україні, що триватиме ще і цього тижня.

«Щодня фіксуються температури вищі за норму. В регіонах, де прогнозуватимуться короткочасні дощі, спека поєднуватиметься із вологою, створюючи ефект парнику і задухи», — зазначають у відомстві.

При цьому синоптики попереджають, що 2-4 липня в Україні (крім західних, Житомирської, 3-4 липня і Вінницької та Київської областей) переважатиме надзвичайний рівень пожежної небезпеки.