4 липня 2024, 14:04, Україна

Укрзалізниця гармонізує вантажні тарифи. Витрати для бізнесу можуть зрости на 7%

У 2024 році «Укрзалізниця» планує не підвищувати, а «гармонізувати тарифи», заявив в інтерв’ю Forbes Ukraine голова правління УЗ Євген Лященко.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Це передбачає повну зміну моделі їхніх розрахунків. Так, ми хочемо значно спростити систему тарифоутворення, яка складається з п’яти різних класів та більш як 20 коефіцієнтів. Наприклад, з погляду витрат байдуже, з-під якого вантажу повертається порожній вагон. Тому тариф на його повернення має бути єдиним, а не як зараз — діє кілька тарифів», — сказав він.

Також УЗ пропонує, щоб класи перевезень залежали від технології перевезення, а не від особливості продукту або бізнесу, який замовляє вагони.

За словами Лященка, на тлі зростання частки збиткових перевезень неможливо закінчити рік з прибутком без гармонізації тарифів.

«До того ж за два роки — після того, як «Укрзалізниця» востаннє переглядала вантажні тарифи, — промислова інфляція зросла на 34,3%. Це впливає на всіх, адже зросли ціни на товари та послуги, а також ремонти», — зазначив голова правління УЗ.

Він додав, що залежно від того, коли рішення приймуть, «Укрзалізниця» отримає близько 3–4 млрд грн до кінця року. Для бізнесу витрати сумарно можуть зрости десь на 7%.

Читайте також: Укрзалізниця доставлятиме контейнери до найбільшого у світі річкового порту

  • У Львівській області запустили серійне виробництво вагонів-зерновозів повністю української комплектації
  • У липні ставки на зерновози знизились з 1600 грн/добу до 1450 грн/добу. Оренда піввагонів складатиме 1300 грн/добу.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.