6 липня 2024, 13:11, Україна

Контейнерний оператор MSC втретє спробує відправити судно з порту Одеси

Третя спроба відправлення судна контейнерного оператора MSC — Levante F — заплановане на 6 липня, свідчить InfoDesk Асоціації міжнародних експедиторів України (АМЕУ), пише Forbes.ua.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

MSC спершу переніс суднозахід на 19-те, потім на 21 червня, але зрештою рейс довелося скасувати. За два дні до відправлення були готові для завантаження менше половини від запланованих 700 TEU контейнерів, свідчить лист-звернення MSC до Одеського морського порту, що є в розпорядженні Forbes.

«Для такого судна пливти напівзавантаженим означає працювати в збиток», — розповів керівник практики морського справа ЮФ «АНК» Артем Волков.

MSC планувала зʼєднати фідерним сполученням Одесу та один з найбільших турецьких середземноморських хабів — порт Текірдаг.

Наприкінці червня Асоціація міжнародних експедиторів України повідомила, що контейнерний оператор MSC відмінив перший від початку війни суднозахід в Одеський порт. Президент Асоціації, співзасновник групи компаній ITL Віктор Берестенко розповів Latifundist.com, що митниця майже місяць не оформлює на експорт із три сотні контейнерів, які знаходяться в Одеському порту.

Натомість в ДМС заперечили, що затримка контейнерних відправлень відбувається через них.

Як повідомиляє Forbes, на початку липня відбулось розширене засідання Громадської ради при Держмитслужбі — за участі представників Одеської ОДА, Адміністрації морських портів (АМПУ), контейнерних ліній та терміналів. Учасники домовились сприяти відновленню контейнерних перевезень, запровадити електронний документообіг в порту Одеси та законодавчо врегулювати експорт агропродукції.

Читайте також: «Сором на весь світ» не через митницю». В ДМС прокоментували інцидент з контейнерним оператором MSC

  • 3 квітня 2024 року перший контейнеровоз після повномасштабного російського вторгнення пройшов морським маршрутом до одного з портів Одеської області.
  • 21 квітня до одного з портів Великої Одеси пришвартувався «справжній» контейнеровоз Pros Hope.
  • Компанія Maersk додала ще одне контейнерне судно між портами Чорноморськ та Констанца. Вона стало четвертим на цьому маршруті.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.