9 липня 2024, 13:05, Зерно

Велика Британія завершить роботу над методикою визначення країни походження зерна до кінця серпня

До кінця серпня аграрне міністерство Великої Британії має завершити роботу над методикою верифікації зерна походженням з України. Вона дозволить визначати, чи не експортують росіяни під виглядом свого зерна крадене з українських територій. Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня, повідомляє Укрінформ.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Разом з міністерствами сільського господарства Великої Британії та Литви ми створили тристоронню групу, яка напрацьовує методологію визначення походження зерна на генетичному рівні. До кінця серпня британська сторона має надати готову систему верифікації і методи, по яких працівники відповідних лабораторії у Литві будуть перевіряти це зерно. У вересні планується провести навчання, сподіваємося, що до кінця року ми вже матимемо результат», — розповів Головня.

За його словами, у литовських портах будуть розгорнуті спеціальні лабораторії, які по відібраних з суден зразках збіжжя встановлюватимуть країну його походження.

«Чому у Литві? Тому що дуже багато зерна російського та білоруського походження відправляються саме з литовських портів. І цей аналіз дозволить нам фіксувати, чи не везуть під виглядом того зерна вкрадене українське, або чи не роблять з різного зерна мікс», — додав Головня.

Британії вже передали зразки українського зерна для встановлення його «генетичного коду». Це частина тих зразків, які щороку кожен регіон передає в науково-дослідний Інститут експертизи сортів рослин для досліджень. 

«На такому міждержавному рівні це перша ініціатива, раніше такі аналізи компанії замовляли в одноосібному порядку, наприклад, для проведення судових експертиз. Для нас це важливо, перш за все тому, що ми зможемо підтверджувати походження нашого зерна на таких великих об’ємах і зрештою подавати позови щодо відшкодування збитків. Коли відпрацюємо методику у Литві, проситимемо і інші країни робити подібні аналізи», — сказав Головня.

Читайте також: Литва планує скористатися британським механізмом хімічного аналізу, щоб визначати крадене росією українське зерно

  • У травні 2024 року росія вперше відвантажила зернове судно в окупованому Севастополі до Венесуели. Таким чином росія намагається узаконити торговельні шляхи з окупованих українських територій зі своїми міжнародними партнерами.
  • Понад 80 тис. т українського зерна нового врожаю росія вивезла із тимчасово окупованої Донецької області.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.