29 липня 2024, 17:00, Україна

Фрахт хендісайзів з кукурудзою з глибоководних портів України до східного Середземномор’я знизився до 21-22 $/т

Власники панамаксів тримають ставки на перевезення зерна на стабільному рівні, тоді як фрахт хендісайзів дещо знизився через дефіцит попиту і широкий вибір відповідного тоннажу в Чорному та Середземному морях, повідомляє ASAP.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Ставки фрахту в сегменті костерів є позиційними. Власникам вдалося дещо підвищити ставки, в основному в напрямку ізраїльських і європейських портів, тоді як до турецьких портів фрахт залишається на минулому рівні.

«Варто зазначити, що з середини липня вантажопотік до європейських портів пожвавився, але для сталого зростання ставок на ринку потрібно ще більше вантажів. Тим часом ставки на баржі знизилися через відсутність попиту в портах Дунаю», — йдеться у повідомленні.

Так, фрахт панамаксів з кукурудзою або пшеницею з глибоководних портів України до південного Китаю залишається на рівні 52-54 $/т. Ті ж самі ставки спостерігаються в напрямку Бангладеш. Фрахт до південного В’єтнаму тримається на рівні 49-51 $/т.

Фрахт суден хендісайз з кукурудзою з глибоководних портів до східного Середземномор’я знизився на 1 $/т до 21-22 $/т. Така ж негативна корекція спостерігається у напрямках Іспанії та східного узбережжя Італії, куди ставки знизилися до 23-25 $/т і 22-24 $/т відповідно. Фрахт судна хендісайз до Тунісу становить 24-26 $/т.

Що стосується костерів, то фрахт суден дедвейтом 5-6 тис. т з кукурудзою з українських дунайських портів до Мармари та східного узбережжя Греції залишається незмінним на рівні 18-19 $/т і 20-22 $/т відповідно.

Водночас до східного Середземномор’я відповідні ставки підвищилися на 1 $/т до 22-24 $/т. Фрахт костеру до ізраїльських портів зріс на той же 1 $/т до 29-30 $/т. Ставки також зросли на 1 $/т в напрямках східного узбережжя Італії та Іспанії — до 27-28 $/т і 29-30 $/т відповідно.

Фрахт для транспортування кукурудзи баржами з Рені чи Ізмаїла до Константи знизився на 1 до 11 . Така ж негативна динаміка спостерігається і щодо поставок насіння соняшнику з Рені чи Ізмаїла до Русе чи Сілістри, а відповідні ставки впали до 17-18 .

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.