7 серпня 2024, 13:08, Світ

росія значно наростила обсяги торгівлі з Африкою завдяки прихованому експорту через Туреччину та Індію — експерт

За минулий рік експорт української агропродукції до Субсахарської Африки склав $180 млн, в той час як росія наростила експорт своєї продукції до цього регіону, і не тільки аграрної, майже до $14 млрд, повідомив директор «Українсько-Африканської торговельної місії» Артем Гудков під час круглого столу «Африка для агроекспортерів: шляхи відновлення втрачених ринків».

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Це тільки те, що «бʼється» по базах, ще є прихований експорт (росії, — прим. ред.) через Туреччину, який виріс аномально, прихований експорт через Індію, який так само виріс за непритаманними товарними групами для цієї країни. Якщо перевести в секунди, то Україна щороку експортує приблизно на 4,5 роки, а росія — на 380 років. Можемо порахувати розрив між нами і росією і зрозуміти, де ми опинимось через 5-7 років», — зазначив Гудков.

За його словами, для росії експорт в Африку перетворився на політичний інструмент і це давно припинило бути економікою. Для України це все ще економіка, оскільки на міжнародних тендерах українським експортерам складно зменшувати ціни на продукцію, так вони втрачають маржу.

«Коли ми приходимо і кажемо, що: «Ми — ваш ключовий партнер і ми вас годуємо», то африканці знають, що це не до кінця правда. За обсягами постачання навіть продуктів харчування, росія нас суттєво випереджає», — додав Гудков.

Читайте також: російська пшениця витісняє українську на африканському ринку. Трейдер: Ми там не конкуренти

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.